Sehriyesallad med gurka & kyckling i glaze med haydarisås
Recept kommer...
Spaghetti & köttfärssås
Recept kommer...
Turkiskt
Dagens mat blev turkiskt. Vinbladsdolmar och fylla paprikor.
Kycklingsoppa med matvete & mynta
Recept kommer...
Kladdkaka
Ingredienser:
150g smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl mjöl
ströbröd
florsocker till dekoration
Tillbehör:
Grädde eller glass
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader utan varmluft.
2. Smält smöret och låt det svalna av. Blanda i kakao, vaniljsocker och socker. Tillsätt ett ägg i taget. Avsluta med mjölet.
3. Smöra och bröa en form, gärna med löstagbar kant. Häll i smeten.
4. Grädda kladdkakan i nedre delen av ugnen i ca 8-20 minuter(jag gräddar i 12 min).
Bulgursallad med soltorkade tomater&halloumiost
4 portioner
Ingredienser:
1,5 paket halloumiost
2 dl bulgur
1 grönsaksbuljongtärning
11st inlagda soltorkade tomater
3 msk av lagen från soltorkade tomaterna
3dl kokta kikärtor
1dl hackad bladpersilja
1 bruka basilika
1 vitlöksklyfta, pressad
0,5 msk vinäger
peppar
Gör såhär:
1. Koka bulgur md buljongtärning
2. Skär tomaterna i små bitar och hacka persiljan och basilikan.
Lår bulgur svalna och tillsätt kikärtorna. Blanda ner resten av ingredienserna.
3. Stek halloumin i olivolja, blanda ner i salladen.
Afiyet olsun!
Yayla soppa
Ingredienser:
1 liter vatten
5 dl turkisk yoghurt
1 ägg
1 msk mjöl
½ dl ris
Salt
Smör
Mynta
Tomatpuré
ev. kirmizi biber/chiliflingor
Så här gör du:
Blanda vatten, yoghurt, ägg och mjöl i en stor kastrull. Rör om med en visp tills det börjar koka och tillsätt riset. Salta efter smak.
Fräs mynta och tomatpuré och ev. kirmizi biber/chiliflingor i smöret en liten stund. Blanda sedan ihop det med soppan strax innan servering.
Äppelpaj med mandelmassa
Recept kommer...
Manti med yoghurt&tomatsås
En populär turkisk maträtt med köttfärsfyllda pastaknyten.
Ingredienser, 4 portioner
Deg
ca. 5 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk salt
1 dl vatten
Deg
ca. 5 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk salt
1 dl vatten
Fyllning
250g köttfärs
1 gullök
persilja
chiliflingor
salt
peppar
Tomatsås
2 msk olja eller smör
1 msk tomatpuré
1 msk mynta
ev. lite krossade tomater
Yoghurtsås
3dl turkisk yoghurt
2-4 vitlöksklyftor, pressade
vatten
salt
salt
Gör så här
Blanda ägg, salt och vatten i en stor skål. Tillsätt mjölet och arbeta in det ordentligt tills du får en jämn och smidig deg. Låt degen vila under en duk i ca 20 min. Dela därefter upp degen i 2 delar och kavla ut så tunt så möjligt i stort sätt(1mm). Skär sedan ut små fyrkanter(2,5x2,5cm). Fyll dessa med köttfärs i varje och kläm ihop till ett litet knyte. Koka sedan pastan som vanligt med lite salt i ca 10 min.
Blanda ägg, salt och vatten i en stor skål. Tillsätt mjölet och arbeta in det ordentligt tills du får en jämn och smidig deg. Låt degen vila under en duk i ca 20 min. Dela därefter upp degen i 2 delar och kavla ut så tunt så möjligt i stort sätt(1mm). Skär sedan ut små fyrkanter(2,5x2,5cm). Fyll dessa med köttfärs i varje och kläm ihop till ett litet knyte. Koka sedan pastan som vanligt med lite salt i ca 10 min.
Blanda turkisk yoghurt med vitlök, vatten och salt. Blanda ihop såsen med mantin.
Stek upp oljan eller smöret i en stekpanna och fräs myntan och tomatpurén. Häll sedan över den varma tomatsåsen över mantin. Klart att servera!
Afiyet olsun - Smaklig måltid!