Manti med yoghurt&tomatsås
En populär turkisk maträtt med köttfärsfyllda pastaknyten.
Ingredienser, 4 portioner
Deg
ca. 5 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk salt
1 dl vatten
Deg
ca. 5 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk salt
1 dl vatten
Fyllning
250g köttfärs
1 gullök
persilja
chiliflingor
salt
peppar
Tomatsås
2 msk olja eller smör
1 msk tomatpuré
1 msk mynta
ev. lite krossade tomater
Yoghurtsås
3dl turkisk yoghurt
2-4 vitlöksklyftor, pressade
vatten
salt
salt
Gör så här
Blanda ägg, salt och vatten i en stor skål. Tillsätt mjölet och arbeta in det ordentligt tills du får en jämn och smidig deg. Låt degen vila under en duk i ca 20 min. Dela därefter upp degen i 2 delar och kavla ut så tunt så möjligt i stort sätt(1mm). Skär sedan ut små fyrkanter(2,5x2,5cm). Fyll dessa med köttfärs i varje och kläm ihop till ett litet knyte. Koka sedan pastan som vanligt med lite salt i ca 10 min.
Blanda ägg, salt och vatten i en stor skål. Tillsätt mjölet och arbeta in det ordentligt tills du får en jämn och smidig deg. Låt degen vila under en duk i ca 20 min. Dela därefter upp degen i 2 delar och kavla ut så tunt så möjligt i stort sätt(1mm). Skär sedan ut små fyrkanter(2,5x2,5cm). Fyll dessa med köttfärs i varje och kläm ihop till ett litet knyte. Koka sedan pastan som vanligt med lite salt i ca 10 min.
Blanda turkisk yoghurt med vitlök, vatten och salt. Blanda ihop såsen med mantin.
Stek upp oljan eller smöret i en stekpanna och fräs myntan och tomatpurén. Häll sedan över den varma tomatsåsen över mantin. Klart att servera!
Afiyet olsun - Smaklig måltid!

Kommentarer
Trackback